מלך החומוס ומלכת האמבטיה

קדימון:

אמיר, בחור ישראלי שחייו סובבים סביב נשים וריגושים, מחפש לשבור את השגרה ולגלות עולם חדש. כשהוא עוזב את חייו המוכרים מאחור ויוצא ללמוד קולנוע בניו יורק, הוא מתמודד עם תחושות של ניכור ובדידות. אך כשהוא פוגש את פילי – צעירה ישראלית, תמימה ומלאת שמחת חיים, גורלו משתנה.במהלך מסע של גילוי עצמי ויצירה, אמיר חווה התבגרות ומתמודד עם החלטות על עתידו האישי וחיי הזוגיות שלו. לאורך הספר, אמיר משתף את הקוראים במחשבותיו ולא רק מתאר את הסיטואציות שהוא חווה.מלך החומוס ומלכת האמבטיה הוא סיפור על חיפוש עצמי, אהבה והתמודדות עם האמת

תקציר:

אמיר הוא הבחור הישראלי הממוצע. חי חיים של רדיפה אחרי מין וריגושים ומקיים את החיים שהוסללו לו. הוא לומד כלכלה בדיוק כמו אביו וחבריו, ובסיום התואר מחליט לעזוב את חייו השגרתיים וללכת ללמוד קולנוע בניו יורק. אמיר לא רואה עתיד כיצרן או אומן, אך מחפש מפלט מהשגרה שהייתה לו בארץ.בניו יורק, אמיר מתמודד עם תחושות של ניכור ובדידות, העיר מרגישה לו גדולה וחסרת הגיון, אך חייו משתנים כשפוגש את פילי, צעירה בת 21 המתגוררת בדירה בעיר ועובדת כמזכירה בחברה ישראלית. פילי, עם התמימות והשמחה שלה, מרתקת את אמיר והוא מתאהב בה. במהלך לימודיו בקולנוע, אמיר יוצר קשרים עם חבריו ללימודים ומגלה את העיר ואת עולם הקולנוע. בעקבות נסיונותיו לכתוב תסריט וללמוד את העיר, הוא משקר לפילי על שיטוטיו לבד בעיר או מחשבותיו על חבריו ללימודים. התסריט שלו זוכה להצלחה ומוגש לחברת הפקה גדולה, ואמיר המום מההצלחה מחליט לטוס לדרום אמריקה. אחרי התלבטות הוא מציע לפילי להצטרף אליו, ובמהלך החופשה הזוג מתקרב, השיא מגיע כשאמיר מציע לפילי נישואים ומיד לאחר מכן משנה את דעתו. בליל המילניום הם פוגשים בפרנצ'סקה, צעירה מקומית, ומקיימים שלישיה תחת השפעת סמים שלא ידעו שצרכו מוקדם יותר באותו הערב. אמיר גומר בתוך פרנצ'סקה ופילי נפגעת. היא מרגישה נבגדת ועזובה ושניהם מתחרטים על מה שנעשה באותו הרגע. למרות הניסיונות להסביר לפילי שהיה תחת השפעת סמים ולא הייתה לו כוונה לבצע את זה פילי מבקשת להפריד כוחות. הזוג נפרד וקובע להיפגש בעוד שבוע בגסט האוס קרוב. במהלך השבוע אמיר חווה בהתחלה תחושת שחרור שמתחלפת מהר לגעגוע עמוק לפילי. בסיום השבוע אמיר מגיע לנקודת המפגש ומגלה שפילי עזבה יום קודם לכן. שבור הוא נוסע למלון קרוב שם הוא משתכר ומבצע אורגייה המונית ואחריה מסיים את הטיול בדרום אמריקה. כששב לניו יורק, הוא מגלה שפילי לא שם, מנסה לשחזר חוויות עם חבריו ללימודים אך לא מצליח ליהנות כמו בעבר. התסריט שלו נמכר והוא שב לארץ. בארץ, אמיר מנסה לשוב וליצור קשר עם פילי ללא הצלחה, ושב להרגליו הישנים של חיי סקס חסרי משמעות. בזמנו הפנוי מתקשר למשפחתה של פילי ומנסה לדלות מידע דרך שיחות מזוייפות שמקיים עם המשפחה ללא הצלחה. לאחר חצי שנה, הוא מצליח להיפגש עם פילי בתל אביב. בפגישה, פילי מנפצת את הבועה של אמיר. היא משתפת שאהבה אותו באמת ונפגעה ממנו עמוקות. היא טוענת שמעולם לא אהב אותה אלא אהב את המחשבה של להיות מאוהב. היא מבקשת שיפסיק להטריד את משפחתה והולכת משם. היא עוזבת, ואמיר מבין שהפנטזיה לחזור לא תתגשם. הספר מסתיים בסצנה הפותחת של הספר: אמיר מתדלק את הטוסטוס שלו ורואה בחורה יפה אלא שהפעם בחור אחר מתחיל איתה עם אותו משפט פתיחה שהשתמש בו גם הוא. אמיר צופה בסיטואציה ממקום אחר, בוגר יותר, והספר מסתיים בנימה של תובנה חדשה.

נקודות למחשבה:

בגרות צעירה

תמיד מעניין לחקור תחומים חדשים ולגלות מושגים שלא הכרתי קודם. הספר מציג את סיפורו של אמיר שנמצא  בשלב ההתבגרות המאוחרת, תחום חדש יחסית במחקר הפסיכו-חברתי והאנתרופולוגי. בעבר, אנשים אחרי גיל ההתבגרות היו פונים לעבודה קבועה, מתחתנים ומביאים ילדים, ומסלול ההתבגרות היה נגמר בשלב מוקדם יותר. עם השנים, במדינות המערביות, המצב השתנה: צעירים מסיימים את גיל ההתבגרות ומתרגלים חיים עצמאיים שכוללים מערכות יחסים לא מחייבות, לימודים אקדמיים ותעסוקה משתנה.

מה שמעניין בשלב זה הוא שאין הגדרה אחת למה נכון או לא נכון. צעירים יכולים לבחור בין עבודה יציבה לבין אבטלה, בין זוגיות לרווקות, בין טיול ברחבי העולם לבין מעבר לעיר הגדולה. החברה מקבלת את כל האופציות כי היא רואה את התקופה הזו כשלב של ניסוי עצמי וגילוי עצמי.

אריק אריקסון, פסיכולוג אמריקאי, פיתח את תאוריית השלבים הפסיכו-חברתיים שמתארת את התפתחות האדם לאורך חייו ואת השפעת החברה על שלבים אלו. השלב השישי בתיאוריה הוא שלב ההתבגרות המוקדמת, בגילאי 19-35, שבו מתרחשת המעבר מחיים תלויים בהורים ובמסגרות חינוכיות לחיים עצמאיים. חלק מרכזי בשלב זה הוא היכולת לייצר קשרים אינטימיים מבלי לאבד את הזהות האישית. גם בספר, אמיר נמצא בקונפליקט מתמיד בין הזוגיות שלו עם פילי לבין הרצון להיות ייחודי ואינדיבידואלי.

מושג נוסף הקשור להתבגרות המאוחרת הוא "מורטוריום" – עיכוב או השהיית פעילות. אנו חיים בתקופה שבה החברה מקבלת את העבודה שצעירים עוצרים את החיים שלהם ומתנסים בתחומים שונים. עד לפני לא הרבה שנים להיות במערכות יחסים לא מחייבות היה נחשב לדבר אסור, גם היום בארץ יש חברות שלא רואות את זה בעיו יפה, אבל השינוי בעולם המערבי מאפשר היום לצעירים לחוות ולגלות את עצמם. אמיר יכול ללמוד קולנוע בניו יורק, להיות במערכות יחסים לא מחייבות ולגור מחוץ לבית, כי הוא נמצא בתקופת ניסוי. אם הסיפור היה מתאר רווק בן 50, הקוראים והסובבים אותו היו רואים אותו באור שונה, עם ציפיות למקום יציב יותר בחייו.

הספר מציע תמונה על שלב ההתבגרות המאוחרת הישראלית, תקופה שבה צעירים בוחנים את הגבולות האישיים שלהם ובונים את הזהות האישית והמקצועית. ההבנה של מושגי התבגרות כמו מורטוריום ותאוריית השלבים הפסיכו-חברתיים של אריק אריקסון מספקת הקשר מעניין לסיפור, ומדגימה כיצד אנו, כחברה, מקבלים את חופש ההתנסות והגילוי העצמי של הדור הצעיר.

הטיול הגדול

תופעת ה"טיול הגדול", מהווה תופעה כלל-עולמית אך בישראל היא נחשבת לשלב מחייב במסלול חיי הישראלי הממוצע. הגל הראשון של מטיילים ישראלים אחרי הצבא החל לאחר מלחמת יום כיפור, ומאז ניכר קשר ישיר בין תקופות של מלחמה ומבצעים צבאיים לעלייה במספר המטיילים הישראלים. הרצון לברוח מהארץ, לנקות את הראש במקום רחוק ולהתנתק מהשגרה הפך לתופעה שכיחה שגם הפכה לעסק עבור חברות ישראליות רבות.

החנות הראשונה של "למטייל" נפתחה בתל אביב ב-1979, והיא הייתה חלוצה בתחום הטרמילאות. החנות הציעה לצעירים ציוד טרמילאות, הדרכות והרצאות על טיולים במזרח הרחוק, דרום אמריקה, ניו זילנד ואוסטרליה – היעדים המרכזיים שישראלים נוהגים לבקר בהם. החנות שימשה כחלון לישראלים אל העולם הגדול בעידן שבו המידע על טיולים בעולם היה מוגבל ונגיש פחות.

כיום, ה"טיול הגדול" הפך לתופעה מוסדרת ומאורגנת, עם חברות ביטוח המציעות ביטוחים ייעודיים לטיול הגדול, מרפאות מטיילים המציעות שירותי רפואה וחיסונים, והישראלי הממוצע נוהג לטייל במקומות שבהם יש רוב ישראלי. הדוגמה המובהקת היא  "שביל החומוס" בהודו, ישראלים מהווים 90% מכלל התיירים, מה שמוביל לכך שהתיירות המקומית הותאמה במיוחד לצורכי התייר הישראלי.

הטיול הגדול הפך לפרדוקס, הרצון לברוח מהארץ הפך לטיול קבוצתי של ישראלים בחו"ל. גם אמיר ופילי מתנסים בטיול דומה בדרום אמריקה. לא מפתיע שספר המתאר מסע התבגרות של צעיר ישראלי יכלול את הבריחה מהמציאות לטיול בחו"ל באחד היעדים הפופולריים בין הישראלים, כמו דרום אמריקה. כאשר אמיר ופילי נפרדים, פילי פוגשת ישראלי נוסף וממשיכה את הטיול איתו – תופעה שמאפיינת את חוויית המטייל הישראלי.

בהמשך להתבגרות המאוחרת, בעוד שבעבר ה"טיול הגדול" היה מאורע חד-פעמי לאחר הצבא ללא תאריך חזרה מוגדר, כיום רבים מהישראלים נבחנים לפסיכומטרי לפני הטיול הגדול ומתכננים את חזרתם לארץ לפני תחילת הלימודים האקדמיים. ההוזלה של מחירי הטיסות והנגשת המידע על טיולים מאפשרת לסטודנטים בחופשות סמסטר, זוגות צעירים ואפילו פנסיונרים לצאת למסע הגדול בשלבים שונים בחייהם. גם אמיר יצא למסע חיפוש עצמי ולטיול הגדול בשלב מאוחר יותר בחייו, לאחר שסיים תואר ראשון.

אומנם ישנם שינויים באופי הטיול הגדול, אך הוא נשאר חוויה ישראלית בסיסית שנעשית כמעט בכל שלב בחיים.

השימוש בסמים בטיול הגדול:

שימוש בסמים במהלך ה"טיול הגדול" הפך לא רק לתופעה ידועה, אלא גם לנורמה חברתית מהותית הקשורה באופן הדוק לחוויה של מטיילים ישראלים. לפי הערכות של הרשות הלאומית למלחמה בסמים משנת 2005, כ-30,000 תרמילאים מטיילים במזרח הרחוק מדי שנה, וכ-90% מהם משתמשים בסמים כלשהם. ההתפשטות הרחבה של השימוש בסמים בקרב המטיילים הישראלים והופעתם של הסמים כמרכיב משמעותי בטיול הגדול הפך לדבר ידוע.

החברה הישראלית עברה שינויים מהותיים בתחום הסמים, במיוחד בכל הנוגע לקנאביס. גם בארץ, סמים ובעיקר גראס עוברים תהליך של ליגליזציה, והשימוש בהם, אם כי לא תמיד חוקי לחלוטין, נחשב ליותר ויותר מקובל. זהו תהליך שמתבטא במגוון צורות, מהקלות בהן מתקבלים התנהגויות כאלה ועד למודעות חברתית גוברת להשלכותיהם.

במהלך הטיול הגדול, השימוש בסמים מתכתב עם הרצון לברוח מהמציאות ולהתנסות בחוויות חדשות, והופך לחלק מהותי מהחוויה. בדרך כלל, השימוש בסמים מוגבל לחווית הטיול ולא נמשך גם לאחר חזרת המטיילים לארץ. הספר "מלך החומוס ומלכת האמבטיה" מציע דוגמה חיה לתופעה זו: אמיר ופילי, לדוגמה, צורכים סמים במסיבת סילבסטר, לא מדובר בשימוש יומיומי או התמכרות, אלא בהתנסות (ללא ידיעתם) במסגרת מסיבת חג.

התופעה של שימוש בסמים במהלך הטיול הגדול נוגעת גם למטיילים שאינם ישראלים, אך נדמה שבישראל היא מתקבלת בהבנה רבה יותר. התהליך החברתי והתרבותי הזה מקנה לסמים מקום של נורמליזציה מסוימת, במיוחד במקרים של שימוש לצורכי הנאה ותוך שמירה על גבולות ברורים.

לסיכום, הספר "מלך החומוס ומלכת האמבטיה" הוא סיפור ההתבגרות של הצעיר הישראלי (רק חרמן יותר). הופתעתי לגלות שהספר תורגם לאנגלית,  קשה לי לדמיין שקורא מחוץ למנטליות הישראלית יוכל להבין את החוויות של הדמויות אמיר ופילי. אף שמעשית, הסיפור מתרחש בשנת 1999, החוויות המתוארות בו משקפות את התהליכים והתחושות שחווים צעירים ישראלים גם היום

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *